BABECZKI „JEDNOOKIE POTWORY”
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: ok. 12 sztuk
- 200 g mąki tortowej
- 130 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- niebieski barwnik spożywczy w płynie
DODATKOWO:
- żelowe oczy na Halloween (u mnie z Lidla)
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Śmietankę lekko podgrzewamy. Masło miksujemy i po chwili dodajemy cukier, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miód, wanilię, po dodaniu każdego składnika miksujemy dokładnie mikserem. Na koniec dodajemy naprzemiennie suche składniki ze śmietanką w trzech partiach. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 170 C przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Muffinki z TEGO przepisu.
Białka przekładamy do szklanej miski razem z cukrem oraz szczyptą soli. Układamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą i mieszamy do roztopienia cukru (sprawdzamy czy jest wyczuwalny pomiędzy palcami). Następnie zestawiamy i miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta ok. 5-10 min. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo masło pokrojone na kawałki. Masa po dodaniu masła zacznie się lekko rozluźniać i przypominać zważoną. Miksujemy do momentu, aż będzie jednolita i dokładnie połączona. Na koniec dodajemy wanilię oraz barwnik (w zależności jak intensywny kolor chcemy uzyskać u mnie ok. 1 łyżeczki).
Na muffinki nakładamy niewielką ilość kremu i rozsmarowujemy po wierzchu. Następnie na środku tworzymy niewielki okrąg, wkładamy do niego żelowego oko. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie tuby o śr. 1-2 mm. Dekorujemy tworząc niewielkie kleksy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz