Menu

Get your dropdown menu: profilki

wtorek, 16 grudnia 2014

Świat Przepisów (Na Halloween)

BABECZKI „JEDNOOKIE POTWORY”

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: ok. 12 sztuk
  •  200 g mąki tortowej
  • 130 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
  •  200 g masła, temp. pokojowa
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • niebieski barwnik spożywczy w płynie
 DODATKOWO:
  • żelowe oczy na Halloween (u mnie z Lidla)
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Śmietankę lekko podgrzewamy. Masło miksujemy i po chwili dodajemy cukier, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miód, wanilię, po dodaniu każdego składnika miksujemy dokładnie mikserem. Na koniec dodajemy naprzemiennie suche składniki ze śmietanką w trzech partiach. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 170 C przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka.  Muffinki z TEGO przepisu.
Białka przekładamy do szklanej miski razem z cukrem oraz szczyptą soli. Układamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą i mieszamy do roztopienia cukru (sprawdzamy czy jest wyczuwalny pomiędzy palcami). Następnie zestawiamy i miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta ok. 5-10 min. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo masło pokrojone na kawałki. Masa po dodaniu masła zacznie się lekko rozluźniać i przypominać zważoną. Miksujemy do momentu, aż będzie jednolita i dokładnie połączona. Na koniec dodajemy wanilię oraz barwnik (w zależności jak intensywny kolor chcemy uzyskać u mnie ok. 1 łyżeczki).
Na muffinki nakładamy niewielką ilość kremu i rozsmarowujemy po wierzchu. Następnie na środku tworzymy niewielki okrąg, wkładamy do niego żelowego oko. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie tuby o śr. 1-2 mm. Dekorujemy tworząc niewielkie kleksy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz