Menu

Get your dropdown menu: profilki

wtorek, 16 grudnia 2014

Świat Przepisów (Na Boże narodzenie) #3

Bezowe grzyby

Składniki

  • 2 białka
  • 90-100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 6 kostek ciemnej (mlecznej lub gorzkiej) czekolady
  • kakao
KROK 1.Białka ubijam na sztywno dodając cukier lub cukier puder. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam.
Grzybki bezowe krok po kroku
KROK 2.Wyciskam bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią do pieczenia. Wyciskam kapelusiki (kółka) i nóżki (nie przejmujcie się „dzióbkami”). Wstawiam do nagrzanego do 110°C piekarnika i piekę je ok. 40-45 minut a potem zostawiam by wystygły.
Grzybki bezowe krok po kroku
KROK 3.Nóżki grzybków lekko podcinam (jeśli mają za duże „dzióbki”).
Grzybki bezowe krok po kroku
KROK 4.Smaruje kapelusz roztopioną czekoladą, stawiam na nóżce i odkładam by zastygł. Ja chowam do lodówki – szybciej zastyga czekolada.
Grzybki bezowe krok po kroku
KROK 5.Z wierzchu delikatnie oprószam kakao (to można zrobić też przed pieczeniem jeśli wolicie). I już. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz