Bezowe grzyby
Składniki
- 2 białka
- 90-100 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 6 kostek ciemnej (mlecznej lub gorzkiej) czekolady
- kakao
KROK 1.Białka ubijam na sztywno dodając cukier lub cukier puder. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam.
KROK 2.Wyciskam bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią do pieczenia. Wyciskam kapelusiki (kółka) i nóżki (nie przejmujcie się „dzióbkami”). Wstawiam do nagrzanego do 110°C piekarnika i piekę je ok. 40-45 minut a potem zostawiam by wystygły.
KROK 3.Nóżki grzybków lekko podcinam (jeśli mają za duże „dzióbki”).
KROK 4.Smaruje kapelusz roztopioną czekoladą, stawiam na nóżce i odkładam by zastygł. Ja chowam do lodówki – szybciej zastyga czekolada.
KROK 5.Z wierzchu delikatnie oprószam kakao (to można zrobić też przed pieczeniem jeśli wolicie). I już. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz