Zupa grzybowa:
• 1 słoik litrowy suszonych grzybów
• cebula, marchewka, pietruszka
• listek laurowy, ziele angielskie, sól i odrobina pieprzu
Przygotowanie:
• Wypłukać dobrze suszone grzyby, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać 2 litry wody i zagotować. Do gotujących się grzybów dodać obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec doprawić zupę solą, dodać listek laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego.
• Zupę przecedzić (warzywa odłożyć do farszu na uszka, cebulę wyrzucić), wywar spróbować i ewentualnie doprawić. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki. Mąkę podsmażyć na patelni, mieszając drewnianą łyżką. Dalej mieszając dodać 2 łyżki oliwy, odstawić do ostygnięcia. Dolewać po łyżce zupę i rozprowadzać nią zasmażkę z mąki i oliwy. Wszystko przełożyć do wywaru i zagotować.
Uszka:
• ugotowane grzyby i warzywa z zupy
• 3 łyżki oliwy
• 3 cebule
• mąka i zimna woda na ciasto pierogowe
Przygotowanie:
- Grzyby odcedzić i bardzo dobrze odcisnąć. Grzyby i warzywa z zupy (bez cebuli) zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa pokrój drobno na desce.
- Na patelni, na oliwie usmażyć pokrojone cebule, dodać do farszu z grzybów i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki.
- Zrobić ciasto pierogowe z mąki i zimnej wody (na stolnicę przesiać mąkę, zrobić kopczyk i stopniowo wlewając wodę, wyrabiać ciasto, formując ostatecznie kulę). Ciasto rozwałkowywać, wycinać małym kieliszkiem kółeczka, nakładać farsz, zlepiać brzegi jak na pierogi, łączyć końce pieroga i wywinąć środek w odwrotną stronę.
- Uszka gotować w osolonej wodzie, aż będą al dente. Przygrzewać razem z zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz