Menu

Get your dropdown menu: profilki

wtorek, 16 grudnia 2014

Świat Przepisów (Na Boże narodzenia)#2

Grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa:
1 słoik litrowy suszonych grzybów
cebula, marchewka, pietruszka
listek laurowy, ziele angielskie, sól i odrobina pieprzu

Przygotowanie:
Wypłukać dobrze suszone grzyby, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać 2 litry wody i zagotować. Do gotujących się grzybów dodać obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec doprawić zupę solą, dodać listek laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. 
Zupę przecedzić (warzywa odłożyć do farszu na uszka, cebulę wyrzucić), wywar spróbować i ewentualnie doprawić. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki. Mąkę podsmażyć na patelni, mieszając drewnianą łyżką. Dalej mieszając dodać 2 łyżki oliwy, odstawić do ostygnięcia. Dolewać po łyżce zupę i rozprowadzać nią zasmażkę z mąki i oliwy. Wszystko przełożyć do wywaru i zagotować. 


Uszka:
ugotowane grzyby i warzywa z zupy
3 łyżki oliwy
3 cebule
mąka i zimna woda na ciasto pierogowe

Przygotowanie:
  • Grzyby odcedzić i bardzo dobrze odcisnąć. Grzyby i warzywa z zupy (bez cebuli) zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa pokrój drobno na desce.
  • Na patelni, na oliwie usmażyć pokrojone cebule, dodać do farszu z grzybów i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki.
  • Zrobić ciasto pierogowe z mąki i zimnej wody (na stolnicę przesiać mąkę, zrobić kopczyk i stopniowo wlewając wodę, wyrabiać ciasto, formując ostatecznie kulę). Ciasto rozwałkowywać, wycinać małym kieliszkiem kółeczka, nakładać farsz, zlepiać brzegi jak na pierogi, łączyć końce pieroga i wywinąć środek w odwrotną stronę.
  • Uszka gotować w osolonej wodzie, aż będą al dente. Przygrzewać razem z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz